Stop Bullying

Stop Bullying

El bullying o l’assetjament escolar és qualsevol forma de maltractament psicològic, verbal o físic produït entre companys d’estudis. Els assetjadors centren la seva atenció en els nens més vulnerables. Tot i que poden ser de diferents edats, els casos típics són nens que formen part d’una minoria social o racial, nens en procés de desenvolupament que tenen sobrepès o no estan a gust amb el seu cos, i fins i tot amb els que són més tímids o estan molt centrats en el estudis. Un maltractador no necessita un motiu en concret per sotmetre i espantar a un company. El seu principal objectiu és humiliar, ferir i apartar de la societat a les seves víctimes.

Els diferents tipus d’assetjament escolar produïts entre alumnes de forma reiterada al llarg d’un temps determinat o aïllat es poden classificar en:

  • Físic: agressions de qualsevol tipus, cops de puny, mossegades, empentes, agressions amb objectes, etc.
  • Verbal: malnoms, insults, menyspreus en públic, defectes físics, etc.
  • Psicològic: es centra en minar l’autoestima de la víctima fent-la viure amb una sensació de temor constant.
  • Social: pretén aïllar al jove de la resta del grup i companys.
  • Ciberassetjament: utilitzen les xarxes socials per humiliar i amenaçar les seves víctimes.
  • El bullying és un problema social a la qual ens hem d’enfrontar tots, pares, escoles, companys i amics. A Espanya el 1,6% dels nens i joves pateixen bullying de forma constant i un 5,7% ho viu de forma ocasional. L’última enquesta de l’Institut de la Joventut (INJUVE) revela que un 16% de nens i joves enquestats afirmen haver participat de manera activa en burles o agressions psicològiques a altres companys.

Si ets víctima de l’assetjament escolar, o coneixes algun cas de bullying, no et quedis callat i demana ajuda al teu entorn, ja sigui als teus pares o professors. També tens a la teva dispocició el telèfon gratuït i confidencial de la Fundació Ajuda a Nens i Adolescents en Risc (ANAR), 900 20 20 oct.

Amb l’ajuda de tots podem posar fi a les agressions i violència escolar, convertint les escoles i aules en llocs segurs on els nens puguin aprendre i gaudir de la seva infància.

Associació contra l’assetjament escolar de Catalunya- ACAECAT Telèfon: 600672077 – email acaecat@jfrauca.jazztel.es