La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística denuncia a l’Eurocambra per la discriminació lingüística

La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística denuncia a l’Eurocambra per la discriminació lingüística

Front comú contra la discriminació lingüística a la Comissió de Justícia del Parlament Europeu

La Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu ha debatut per primera vegada els drets lingüístics. Es tracta d’una iniciativa de l’eurodiputada valenciana Marina Albiol que ha comptat amb el suport de molts altres eurodiputats de parla catalana: Josep Maria Terricabras, Ernest Urtasun, Francesc Gambús, Ramon Tremosa, Jordi Sebastià i Ernest Maragall.

 

20160317_LIBEdebat
Els eurodiputats que han assistit al debat d’avui acompanyats d’una representant de Plataforma per la Llengua i el responsable de la xarxa ELEN (European Language Equality Network), Davyth Hicks.

Fins ara, les qüestions lingüístiques s’havien debatut només en la Comissió de Cultura del Parlament Europeu.

El president del la Comissió de Llibertat Civil, Justícia i Assumptes Interiors, Claude Moraes, ha defensat  la necessitat de dur a terme el debat: “Aquest és un lloc perfectament adequat per tractar aquest tema, en aquesta comissió debatem sobre tot tipus de discriminacions, també lingüístiques”“És un debat que desperta passions” ha afirmat. “Tenim poders per tractar la qüestió i cal que el parlament europeu i la Comissió l’estudiïn amb detall”.

El responsable de la xarxa ELEN, Davyth Hicks, ha obert el debat amb una breu presentació de la situació dels drets lingüístics a Europa. La Plataforma per la Llengua, membre d’ELEN, ha documentat la part que afecta als drets lingüístics del català i Davyth Hicks ha citat l’estudi que la Plataforma per la Llengua va presentar el passat dilluns a Barcelona. A continuació, ha intervingut un representant de la Direcció General de Justícia de la Comissió Europea.

La Plataforma per la Llengua ha ajudat a documentar els europarlamentaris amb el resum de cinc casos de discriminació lingüística en cinc àmbits diferents (administració pública, custòdia d’infants, policia, justícia i àmbit sanitari).

La Plataforma va fer entrega als eurodiputats d’un nou informe “Si me hablas en catalán se suspende el juicio”, que recull trenta-set nous casos de discriminació lingüística detectats per la Plataforma per la Llengua i que es consideren clara vulneració de drets lingüístics. Amb aquests, se sumen els cinquanta de l’informe anterior “En espanyol o nada”.